Köszöntjük a csemöi óvoda internetes oldalain!

Sószoba az ovinkban!

 

ISMÉT TÖBBET TEHETÜNK GYERMEKEINKÉRT!

 

 

 

 

 

 

          további képekért kattintson ide!

 

 

 

 

 

 

Az óvoda egyik fontos feladatának tekinti az egészséges életmód kialakítását és gyermekei egészségének védelmét. Számos óvodai rendezvény, foglalkozás, program szolgálja nap, mint nap e nemes célunkat. Pl.: mindennapos mozgás, testnevelés, gyümölcsnap, egészségnap, savanyítás, szín nap, kirándulások, csíráztatások stb.

A betegségek azonban sajnos a mi gyermekeinket sem kerülik, kerülhetik el. Mi az óvodában úgy gondoljuk, hogy a betegségek megelőzése érdekében szükséges minél többet és többet tennünk! Azt tapasztaljuk, főként kisebb gyermekeknél, hogy bizony sokszor betegszenek meg az első óvodai évben, hiszen bekerülnek egy közösségbe, az otthoni környezetből.

Régi vágyunk vált valóra, amikor elkészült az óvodában a sószoba!

A beruházás közel egy millió forintba került. Ez magába foglal egy somokozót, közel 10 négyzetméternyi parajdi sótömbből készült sófalat, illetve a szín és fényterápiát. A kivitelezést a Dr. Wolf Product Kft. végezte.

Összefogásra volt szükség ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Az óvodai bálok bevételéből, illetve a Gyermekünkért Alapítvány anyagi segítségéből tudtuk a minden igényt kielégítő sószobánkat kialakítani. Ezúton is hálával tartozunk azoknak, akik valamilyen módon részt vállaltak a támogatásban.

A sószobában, több mint egy tonna természetes parajdi sótömb van beépítve, aminek köszönhetően a sószoba mikroklímája közel azonos a természetes sóbarlangok mikroklímájával. A sókristályok hatóanyagai folyamatosan szabadulnak fel a sótömbökből, így kialakul egy száraz, sós légtér.

A gyerekek játék, „somokozás” közben élvezhetik a sóterápiát. A somokozó jellegét tekintve megegyezik a homokozóval, azzal a különbséggel, hogy homok helyett őrölt parajdi kősóval van feltöltve. A gyerekek miközben az őrölt sóval játszadoznak, folyamatosan felkavarják az apró sószemcséket, mely a légutakba bekerülve kifejti a hatását.

A helységbe szín és fényterápia is beépítésre került. A színek életünk lényeges tényezői. A sószobában a fehér, sárga, narancssárga, vörös, kék, zöld színek árnyalatai vannak jelen. Ezek az egészséges színek pozitívan hatnak a gyermekekre.

 

HOGYAN HASZNÁLJUK AZ ÓVODÁBAN A SÓSZOBÁT?

Minden óvodai csoport hetente két alkalommal tölt a sószobában 30-45 percet. A csoport fele a somokozóban játszik, a csoport másik felével pedig az óvó nénik játszanak, mesélnek, énekelnek. A csoport felosztása természetesen felváltva történik.

A foglalkozások közben pedig a szín és fényterápiának köszönhetően különböző színekben „fürdőzhetnek” a gyerekek.

Bízunk benne, hogy a sószoba kialakításával, használatával segíthetjük gyermekeink egészségének védelmét, immunrendszerének erősödését, esetleges légúti, allergiás betegségeik enyhítését!

 

Erdélyi Krisztina
óvodavezető